przekąski

Jak wybierać zdrowe przekąski?

Każdy z nas miał sytuacje, w której mieliśmy ochotę sięgnąć po przekąskę, skąd więc możemy wiedzieć, które są zdrowe?

Jak nie przytyć od przekąsek?

Pierwszy i najbardziej ogólny czynnik to kalorie jest to wartość energetyczna jedzenia, które spożywamy. Każdy człowiek ma swoją własną wymaganą ilość kalorii, którą powinien zjeść w ciągu dnia. Jeśli jemy za mało kalorii, to nasza waga się zmniejsza, a gdy jemy za dużo, to się ona zwiększa. Warto brać więc pod uwagę ilość kalorii, jakie spożywamy, biorąc przekąski do ust, na przykład wartość energetyczna chipsów wynosi około 500 kalorii na 100 gram, a popcornu wynosi 380 kalorii na 100g. Jeśli chcemy bardzo zdrowo się odżywiać, to najlepszym wyborem będą owoce, na przykład truskawki, których wartość kaloryczna w 100g wynosi 33kcal. Liczba kalorii twojej przekąski powinna wynosić najlepiej 5-10%, więc jeśli jesz 2300 kcal, to wartość odżywcza przekąski powinna wynosić 115-230kcal. 

Dlaczego warto jeść zdrowe przekąski?

Od małego uczą nas, że warto jeść warzywa i owoce zamiast chipsów i batoników, ale dlaczego? Odpowiedź jest prosta, jedno posiada dużo więcej witamin. Warzywa i owoce chronią przed chorobami układu krążenia, nowotworami, cukrzycą i często zwiększają jakość życia, dobrym przykładem są zielone warzywa. Zawierają więcej witaminy B6, która jest odpowiedzialna za syntezę serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Warto więc zwrócić uwagę przez chwilę na swoją dietę, jeśli jest niezbilansowana, należy przekształcić swoje przekąski tak, aby dawały nam potrzebne wartości odżywcze. Orzechy w małych ilościach będą na przykład świetnym źródłem tłuszczu, plasterek wędliny źródłem białka, a banan źródłem węglowodanów i błonnika.

Czego szczególnie unikać?

Jest dużo przekąsek, których powinniśmy unikać, na przykład:

– Słone orzeszki. Oczywiście kilka orzechów nie jest niczym złym, jednak słone orzeszki często są bardziej kaloryczne od chipsów.
– Sery topione. Często mają wiele wypełniaczy, które mają tylko imitować prawdziwy ser.
– Wszystko, co jest pełne: barwników (E100 – E199), konserwantów (E200 – E299) i ulepszaczy (E300 – E399, E400 – E499, E500 – E1500).
– I wszystkie inne oczywiste przekąskismaczne, w tym: słodycze, chipsy, słone paluszki itp.

Podsumowanie

Jeśli chodzi o przekąski, należy uważać na ich kaloryczność oraz zawartość. Dobra przekąska może zmienić wiele pod względem zdrowia człowieka.