Przekąski jest to jedzenie spożywane między głównymi posiłkami. Czy są one dla człowieka dobre, czy złe? Wiele osób spożywa przekąskę co najmniej jeden raz dziennie z kilku powodów. Najczęstszym scenariuszem jest to, że brzuch zaczyna burczeć kilka godzin po ostatnim posiłku. Innym jest niski poziom energii, który można skorygować małym kęsem. Albo po prostu niektóre przekąski sprawiają przyjemność.
Najpopularniejsze przekąski
Najpopularniejsze przekąski, które ludzie lubią jeść to między innymi: owoce, ciastka, frytki oraz lody, cukierki, popcorn, a także krakersy, ciasta, orzechy i nasiona czy jogurt. Oprócz jedzenia sięgają również po coś do picia, jest to np. napój bezalkoholowy, mleko czy herbata. Przekąski są kojarzone z przybieraniem na wadze oraz utrzymaniem wagi, a także z niską lub wysoką jakością odżywiania. Podjadanie może być stałym i ważnym elementem zdrowej diety, ale może też prowadzić do problemów zdrowotnych. Wszystko zależy od tego, co jesz, dlaczego jesz, jak często i w jaki sposób.
Dlaczego ludzie jedzą przekąski?
Tak naprawdę są różne motywacje do podjadania np.: głód, nuda albo marketing. Przemysł spożywczy zachęca do fast foodów, słodkich napojów, słodyczy i innych niezdrowych przekąsek. Emocjonalni zjadacze i osoby ze stresem psychicznym jedzą więcej przekąsek bogatych w energię, zwłaszcza tych o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu. Przekąski, takie jak jogurt o niskiej zawartości cukru, świeże owoce, surowe warzywa i orzechy, mogą pomóc zapewnić małym dzieciom i nastolatkom te niezbędne składniki odżywcze, jednocześnie kontrolując nadmiar kalorii.
Plusy i minusy przekąsek
Plusy:
– Gwarantuje zastrzyk energii, jeśli pomiędzy posiłkami upływa parę godzin, a spadek poziomu cukru spada.
– Wybór pewnych przekąsek, takich jak świeże owoce i orzechy, zapewnia dodatkowe składniki odżywcze.
– Pomaga utrzymać odpowiednie odżywianie, gdy ktoś nie ma apetytu i nie może jeść wystarczająco dużo z powodu choroby lub z innych powodów.
– Pomaga ograniczyć apetyt, zapobiegając przejadaniu się przy następnym posiłku.
Minusy:
– Zbyt częste porcje lub przekąski powodują niechciany przyrost masy ciała i dodatkowe kalorie.
– Zbyt wiele przekąsek może sprawić, że poczujesz się mniej głodny podczas posiłków lub całkowicie je pominiesz, zwiększając ryzyko utraty ważnych składników odżywczych.
– Regularne spożywanie ultraprzetworzonych, bardzo smacznych przekąsek, które zawierają sól, cukier i tłuszcz, ale mają niską wartość odżywczą i wysoką kaloryczność, zwiększa preferencje dla tego rodzaju żywności i może prowadzić do zmiany nawyków żywieniowych.
Rozpoznanie tych czynników może zmniejszyć ryzyko objadania się. Stosuj ostrożne strategie, takie jak: Na przykład świadome wybieranie przekąsek, cieszenie się każdym kęsem i dobre żucie, powolne jedzenie i używanie wszystkich pięciu zmysłów, aby w pełni docenić kolor, konsystencję i smak przekąsek.